On June 9 we will be closed for visitors due to elections On June 9 we will be closed for visitors due to elections

Είστε εδώ: Αρχική / Νέα / Κτηνιατρικά άρθρα / 7 Κοινά προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένα κατοικίδια

7 Κοινά προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένα κατοικίδια

Κτηνιατρικά άρθρα

Ακριβώς όπως εμείς, τα κατοικίδιά μας γερνούν και βιώνουν αλλαγές στην υγεία τους. Μπορεί να δείτε κτηνιάτρους ή αρχεία υγείας που αναφέρονται στα ηλικιωμένα κατοικίδια ως «γηριατρικά».

Κατά μέσο όρο, οι σκύλοι και οι γάτες θεωρούνται ηλικιωμένοι γύρω στην ηλικία των 7 ετών. Αυτό θα εξαρτηθεί από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η φυλή και το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου σας. Οι μεγαλύτερες ράτσες τείνουν να γερνούν πιο γρήγορα από τις μικρότερες. Είτε έχετε Great Dane είτε Maine Coon, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα 7 κοινά προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένα κατοικίδια.

Νεφρικά προβλήματα

Τα νεφρά απομακρύνουν τα απόβλητα και διατηρούν την ισορροπία στο σώμα. Όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν, οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα, με αποτέλεσμα τη νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τη φυσιολογική γήρανση ή από πέτρες στα νεφρά που φράζουν το ουροποιητικό σύστημα. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει πέτρα στα νεφρά εάν πίνει περισσότερο νερό, ουρεί πιο συχνά ή έχει ατυχήματα στο σπίτι. Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας αντιμετωπίζει προβλήματα με τα νεφρά, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας . Η έγκαιρη προσβολή της νεφρικής νόσου μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες του κατοικίδιου ζώου σας για μακρά και υγιή ζωή.  

Καρδιολογικά προβλήματα

Η καρδιακή νόσος είναι κοινή σε ηλικιωμένους γάτες και σκύλους. Μία από τις πιο κοινές καρδιακές παθήσεις στις γάτες είναι η μυοκαρδιοπάθεια, μια ασθένεια του καρδιακού μυός. Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κοινή μορφή καρδιακής νόσου στους σκύλους, η οποία επηρεάζει την άντληση αίματος. Τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία και έμετο. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια.  

Γνωστική Δυσλειτουργία

Τα συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας στα κατοικίδια μπορεί να φαίνονται παρόμοια με τη γεροντότητα στους ανθρώπους. Ορισμένα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά, αυξημένο γάβγισμα ή νιαούρισμα, άγχος, σύγχυση ή ευερεθιστότητα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε απώλεια μνήμης, αλλαγές προσωπικότητας ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει αυτά τα σημάδια.  

Αρθρίτιδα ή Προβλήματα Αρθρώσεων

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις στα κατοικίδια. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, η σωστή θεραπεία και διατροφή μπορεί να μειώσει τον πόνο και να επιβραδύνει την εξέλιξη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κουτσό, αποστροφή για τις σκάλες, δυσκολία στη στάση ή στο περπάτημα, εμφάνιση πόνου όταν το σηκώνουν, γλείψιμο ή μάσημα στην άρθρωση που πονάει και ευερεθιστότητα. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αντιμετωπίζει συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για την καλύτερη θεραπεία για να διατηρήσετε το κατοικίδιο ζώο σας άνετα.  

Οδοντιατρική νόσος

Είναι σημαντικό να διατηρούνται υγιείς οδοντιατρικές συνήθειες για την πρόληψη καταστάσεων όπως η περιοδοντική νόσος. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε την καλύτερη ρουτίνα για το κατοικίδιό σας. Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας αντιμετωπίζει οδοντικά προβλήματα, μπορεί να παρατηρήσετε κακή αναπνοή, υπερβολικό σάλιο, φλεγμονή των ούλων ή χαλαρά δόντια. Η οδοντική νόσος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, μόλυνση, καρδιακή νόσο ή νεφρική βλάβη. Αλλά με τακτικές εξετάσεις και σωστές συνήθειες, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα του κατοικίδιου ζώου σας υγιή καθώς μεγαλώνουν.  

Όγκοι και λιπώματα/εξογκώματα

Τα μεγαλύτερα κατοικίδια μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους, λιπώματα ή εξογκώματα , αλλά δεν είναι όλα καρκινικά. Προσέξτε τις αλλαγές στο βάρος, τις πληγές που επουλώνονται αργά, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα. Εάν παρατηρήσετε ένα νέο εξόγκωμα, είναι καλύτερο να το ελέγξετε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις για να κολλήσετε τυχόν όγκους από νωρίς και να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του κατοικίδιου ζώου σας.  

Απώλεια όρασης και ακοής

Το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να παρουσιάσει απώλεια όρασης ή ακοής. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αρχίσει να προσκρούει σε αντικείμενα, να πέφτει ή να εμφανίσει ερυθρότητα και θολότητα στα μάτια του, τότε μπορεί να έχει πρόβλημα με τα μάτια . Η ανυπακοή, η νευρικότητα ή οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι σημάδια ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να χάσει την ακοή του. Η απώλεια όρασης και ακοής είναι συνήθως μόνιμη, αλλά υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη ζωή του κατοικίδιου σας πιο εύκολη. Αποφύγετε την αναδιάταξη των επίπλων ή τη δημιουργία εμποδίων στο σπίτι σας. Η διδασκαλία των σημάτων των χεριών του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε αφού η ακοή του έχει μειωθεί.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τα κατοικίδιά μας να γερνούν, αλλά με τακτικό έλεγχο από τον ιατρό μας, σωστή φροντίδα και πολλή αγάπη, μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα και υγιή ηλικιωμένα χρόνια.

 

Περισσότερα άρθρα & Συμβουλές: