Είστε εδώ: Αρχική / Νέα / Συμβουλές / Νομίζω ότι ο σκύλος μου πεθαίνει: Τί κάνω;

Νομίζω ότι ο σκύλος μου πεθαίνει: Τί κάνω;

Συμβουλές

Οι αποφάσεις που παίρνετε για τις τελευταίες μέρες του σκύλου σας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες. Είναι μια συναισθηματική περίοδος για εσάς και την οικογένειά σας, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιο ζώο σας. Ορισμένες οικογένειες επιλέγουν να αφήσουν το σκυλί τους να φύγει από τη ζωή μόνο του στο σπίτι. Για άλλους, η ευθανασία είναι η καλύτερη επιλογή. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για το κατοικίδιο ζώο σας.

1. Επιλέξτε μεταξύ ευθανασίας και φυσικού θανάτου

Μερικές φορές, η παράταση της ζωής του σκύλου σας μέσω φαρμάκων οδηγεί μόνο σε περισσότερους πόνους. Ως ιδιοκτήτης αγαπημένου κατοικίδιου ζώου, θέλετε να κάνετε ό, τι είναι καλύτερο για το σκυλί σας. Αξιολογήστε την ποιότητα ζωής του σκύλου σας και αποφασίστε εάν η ευθανασία είναι η καλύτερη επιλογή γι’αυτό. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βιώνουν ακραία ενοχή όταν επιλέγουν για ένα κατοικίδιο ζώο την ευθανασία. Ωστόσο, μερικές φορές είναι η καλύτερη επιλογή για να σταματήσει η περιττή ταλαιπωρία του αγαπημένου σας κατοικίδιου. Η διασφάλιση ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει ένα ήρεμο τέλος είναι μια πράξη συμπόνιας και αγάπης. Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό για το σκύλο σας. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε αντίο στο κατοικίδιο ζώο σας, μην παρατείνετε τα βάσανα του σκύλου σας μόνο και μόνο επειδή δεν θέλετε να το δείτε να φεύγει από τη ζωή. Η επιλογή της ευθανασίας για το σκύλο σας που πεθαίνει σας επιτρέπει επίσης να προγραμματίσετε το σωστό χρόνο και τόπο για τις τελευταίες στιγμές του σκύλου σας . Θα είστε σε θέση να προετοιμαστείτε για το θάνατο του και να βεβαιωθείτε ότι θα γίνουν όλα προγραμματισμένα. Έχοντας την ευκαιρία να του πείτε αντίο θα είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά και τις οικογένειες να βιώσουν μια αίσθηση κλεισίματος ενός κύκλου. Αν επιλέξετε την ευθανασία, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι να περιμένετε προτού φτάσετε στη διαδικασία. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τυχόν απορίες σχετικά με τη διαδικασία, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Μπορείτε να επιλέξετε να είστε παρών στη διαδικασία ή να το αποχαιρετήσετε μετά την ευθανασία. Από εσάς εξαρτάται πώς θέλετε να περάσετε τις τελευταίες στιγμές με το σκύλο σας και πάντα εκτεθείτε στο περιστατικό στα όρια του φυσιολογικού για εσάς. Το να είσαι συναισθηματικός είναι εντελώς φυσιολογικό όταν βιώνεις την απώλεια ενός αγαπημένου σκύλου.

2. Εξετάστε την καύση

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την αποτέφρωση μετά το θάνατο ενός κατοικιδίου επειδή τους επιτρέπει να κρατήσουν ένα μέρος του κοντά τους. Η καύση παρέχει την επιλογή να κρατηθεί η τέφρα σε μνημείο ή να σκορπιστεί κάπου που ο σκύλος αγάπησε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να θάψετε τη τέφρα.

Εάν επιλέξετε καύση, έχετε την επιλογή ιδιωτικής ή κοινοτικής αποτέφρωσης. Στην ιδιωτική καύση, μπορείτε να παρακολουθήσετε την καύση και να λάβετε τις στάχτες του κατοικίδιου ζώου σας. Ενώ η μεμονωμένη καύση μπορεί να είναι πιο ακριβή, σας επιτρέπει να μοιράζεστε έναν ιδιαίτερο και ιδιωτικό χρόνο με την οικογένειά σας. Η κοινοτική καύση είναι συχνά λιγότερο δαπανηρή και εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπή και σεβαστή επιλογή για τη διαχείριση του ζώου σας.

3. Αντιμετωπίστε την απώλεια του κατοικίδιου ζώου σας

Μετά το θάνατο του κατοικίδιου, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να θρηνήσει. Το κατοικίδιο σας ήταν μέλος της οικογένειας και ο θρήνος για την απώλεια του είναι απολύτως φυσιολογικός. Η θλίψη επίσης είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάκαμψης. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου:

  • Δώστε τον εαυτό σας χρόνο: Αφιερώστε χρόνο με την οικογένειά σας για να καθίσετε μαζί και να θρηνήσετε. Μπορεί να θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες του κατοικίδιου σας ή να μοιραστείτε ιστορίες για τους καλούς χρόνους που περάσατε μαζί του. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει ή να βιώνει συναισθήματα που χρειάζεστε.
  • Μιλήστε με έναν φίλο: Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έναν φίλο ή κάποιον που έχει βιώσει παρόμοια απώλεια. Η συζήτηση για τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσετε.
  • Ζητήστε βοήθεια  ως προς τη διευθέτηση: Αφού πεθάνει το κατοικίδιο ζώο σας, πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε με το σώμα του, αν θα επιλέξετε ταφή ή καύση. Μπορεί να θέλετε να σκορπίσετε, να θάψετε την τέφρα ή και να τιμήσετε το κατοικίδιο ζώο σας με κάποιο άλλο τρόπο. Η διευθέτηση μετά το θάνατο ενός σκύλου μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, οπότε μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας, έναν φίλο ή ένα τοπικό νεκροταφείο κατοικίδιων ζώων ή κρεματόριο.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας: Η θλίψη μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σωματική σας υγεία. Φροντίστε τον εαυτό σας ενώ πενθείτε με την άσκηση, με υγιεινή διατροφή και με ξεκούραση. Η διατήρηση της υγείας σας θα σας βοηθήσει επίσης να ενισχύσετε τη διάθεσή σας.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την απώλεια του ζώου σας είναι διαφορετικός από την αντίδραση κάποιου άλλου ατόμου. Να είστε ευγενικοί και επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει όταν είναι έτοιμος.

4. Τιμήστε τη μνήμη του κατοικίδιου σας

Μετά το θάνατο του σκύλου σας, κάποια στιγμή θα θελήσετε να το μνημονευτείτε με τον δικό σας τρόπο. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές για να τιμήσετε μνήμη του αγαπημένου σας ζώου, όπως:

  • Μια διακοσμητική Τεφροδόχος: Μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια διακοσμητική τεφροδόχο. Η επιλογή μιας εξατομικευμένης φιγούρας για την τέφρα του σκύλου σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το κρατήσετε κοντά στην καρδιά σας.
  • Ένα αποτύπωμα: Αποτύπωμα πέλματος από πηλό ή μύτης είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να θυμάστε το κατοικίδιο ζώο σας. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε κοσμήματα ή γυάλινες χάντρες που περιέχουν ένα μέρος της στάχτης του σκύλου σας.
  • Ένα πορτρέτο: Κρεμάστε έναν πίνακα του κατοικιδίου σας, θα σας βοηθήσει να το θυμάστε και επίσης θα ταιριάζει στο σπίτι σας.

Περισσότερα άρθρα & Συμβουλές: