On June 9 we will be closed for visitors due to elections On June 9 we will be closed for visitors due to elections

Είστε εδώ: Αρχική / Νέα / Συμβουλές / Σημάδια ότι ένα σκυλί είναι έτοιμο να φύγει

Σημάδια ότι ένα σκυλί είναι έτοιμο να φύγει

Συμβουλές

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, γνωρίζετε το σκυλί σας καλύτερα από τον καθένα και θα το παρατηρήσετε όταν δεν συμπεριφέρεται όπως παλιά. Και ενώ η εμπειρία με κάθε σκύλο μπορεί να είναι διαφορετική, υπάρχουν παρόμοια δείγματα συμπεριφοράς που μπορεί να σημαίνουν ότι το τέλος είναι κοντά. Αν έρθει η στιγμή να αναρωτηθείτε αν το σκυλί σας πεθαίνει, καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε τη συμπεριφορά του για αυτά τα πέντε κοινά σημάδια ότι ένα σκυλί πεθαίνει.

Απώλεια ενδιαφέροντος

Καθώς ένας σκύλος πλησιάζει περισσότερο στο θάνατο, μπορεί να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον για τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω του. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τους αγαπημένους του ανθρώπους  ή τις αγαπημένες του λιχουδιές ή και παιχνίδια. Είναι φυσιολογικό ο σκύλος σας να μην θέλει πλέον να παίξει, καθώς θα βιώσει απώλεια ενδιαφέροντος και μείωση των επιπέδων ενέργειας. Το σκυλί σας ενδέχεται να σταματήσει να ανταποκρίνεται πλήρως σε εσάς ή τα μέλη της οικογένειάς σας. Ένας κοινός λόγος που τα σκυλιά χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν πεθαίνουν είναι ότι οι λειτουργίες του εγκεφάλου του αρχίζουν να σταματούν. Μπορεί να βιώσουν σύγχυση που τα κάνει να φαίνονται απόμακρα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα κι αν το σκυλί σας μπορεί να δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεται πια για εσάς. Η αγάπη τους για σας δεν έχει ξεθωριάσει, απλά δεν έχουν πια την ενέργεια να το δείξουν με τον ίδιο τρόπο.

Ακραία κόπωση ή απώλεια ενέργειας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι ένας σκύλος μπορεί να πεθαίνει είναι έντονη απώλεια ενέργειας. Συνήθως, ένα σκυλί που πεθαίνει θα μείνει σε ένα μέρος χωρίς να μετακινηθεί πολύ. Αυτός ο τόπος μπορεί να είναι μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού σας ή κάπου απομονωμένη και μπορεί να μην είναι ένα σημείο όπου βρίσκονται συνήθως. Το σκυλί σας μπορεί επίσης να μην έχει αρκετή δύναμη για να σηκώσει καν το κεφάλι του. Εάν το σκυλί σας κινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσα στο σπίτι σας πιο νωχελικά από ότι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι απλά ένα σημάδι γήρατος. Ειδικά αν το σκυλί σας έχει κάποια χρόνια ασθένεια, μπορεί να εμφανίσει σημάδια κόπωσης ακόμα και αν δεν είναι κοντά στο τέλος. Αν το σκυλί σας δεν είναι πια ζωηρό αλλά δεν δείχνει άλλα σημάδια ότι μπορεί να πλησιάζει στο τέλος, μιλήστε καλύτερα στον κτηνίατρό σας. Πιθανόν να υπάρχει άλλος λόγος.

Απώλεια του ελέγχου της εντερικής λειτουργίας

Όταν ένας σκύλος πεθαίνει, συχνά χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και της λειτουργίας των εντέρων του, καθώς τα όργανα του σταματούν να λειτουργούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια της ουροδόχου κύστης και των εντέρων του σκύλου σας εκεί που ξαπλώνουν. Ακόμα κι αν το σκυλί σας είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο, μπορεί να μην έχει την ενέργεια να σηκωθεί για να κάνει την ανάγκη του. Εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να ελέγξει την κύστη του, φροντίστε  να διατηρήσετε όσο το δυνατόν την υγιεινή του σκύλου σας. Αλλάξτε ή πλύνετε το κρεβάτι του όταν λερώνεται και κρατήστε το σκύλο σας καθαρό για να αποφύγετε την εμφάνιση πληγών. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να φροντίσετε ένα σκυλί που δεν μπορεί να ελέγξει την ακράτεια του, να ξέρετε ότι αυτό είναι μία συνηθισμένη διαδικασία. Προσπαθήστε να παραμείνετε υπομονετικοί και ήρεμοι, θυμηθείτε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του σε αυτό το στάδιο.

Έλλειψη της όρεξης

Ένα σκυλί που πεθαίνει μπορεί να χάσει εντελώς την όρεξή του. Ανεξάρτητα από το τι φαγητό ή λιχουδιά που προσφέρετε, ένα σκυλί που έχει χάσει την όρεξή του συνήθως θα απορρίψει την τροφή και νερό του. Όσο πιο κοντά είναι το σκυλί σας να φύγει από τη ζωή, τόσο λιγότερη όρεξη θα έχει. Εάν το σκυλί σας δεν τρώει καθόλου, υπάρχει η πιθανότητα να είναι κοντά στο τέλος. Καθώς τα πεπτικά όργανα του σκύλου σας σταματάνε να λειτουργούν, δεν θα έχουν την αίσθηση της πείνας ή της δίψας. Η μείωση της όρεξης θα συνοδεύεται με απώλεια βάρους. Ακόμα και αν το σκυλί σας εξακολουθεί να τρώει και να πίνει νερό, μπορεί να παρουσιάσει πεπτικά προβλήματα. Εκτός από την ανικανότητά τους να ελέγχουν τα έντερά τους, ένα σκυλί που πεθαίνει μπορεί να κάνει έμετο μετά από φαγητό ή πόση. Αν το σκυλί σας δεν είναι σε θέση να κρατήσει το νερό που πίνει, μπορεί να αφυδατωθεί. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να το ενυδατώνετε συνέχεια, δίνοντάς του νερό από ένα σταγονόμετρο νερού ή baster. Ωστόσο, αν το σκυλί σας δεν καταπίνει το νερό, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε. Συνεχίστε να του προσφέρετε τροφή και το νερό, αλλά μην τον αναγκάζετε να τρώει ή να πίνει εάν δεν είναι σε θέση.

Μερικές φορές ένα σκυλί θα βιώσει μια φυσική μείωση της όρεξης του καθώς μεγαλώνει ή αν είναι άρρωστο, πράγμα που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνει. Εάν το σκυλί σας εξακολουθεί να τρώει αλλά σε μικρότερο ποσοστό, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας μήπως το σκυλί σας είναι άρρωστο.

Βαριά αναπνοή

Όταν ένα σκυλί πεθαίνει, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία στην αναπνοή του και να γίνει αδύναμη. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να βρει ρυθμό η αναπνοή του. Ο χρόνος μεταξύ κάθε εισπνοής και εκπνοής ενδέχεται να γίνει μεγαλύτερος. Εάν το σκυλί σας αναπνέει παράξενα, μπορεί να είναι κοντά στο τέλος. Όσο περισσότερα είναι τα παραπάνω συμπτώματα ταυτόχρονα, τόσο πιθανότερο είναι να πεθάνει το σκυλί σας. Εάν ο σκύλος σας είναι νεότερος και παρουσιάζει μερικά από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε στον κτηνίατρό σας, καθώς το σκυλί σας μπορεί να είναι απλά άρρωστο αλλά όχι να πεθάνει. Μόλις το σκυλί σας φτάσει στα γηρατειά, η εμφάνιση ενός συνδυασμού αυτών των συμπτωμάτων είναι πιθανόν το καμπανάκι ότι το σκυλί σας πρόκειται να φύγει από τη ζωή. Ακόμα κι αν το σκυλί σας είναι ηλικιωμένο, καλό θα ήταν να το πάτε στον κτηνίατρο να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας. Ο κτηνίατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την υγεία του σκύλου σας και να προσδιορίσει εάν το σκυλί σας πεθαίνει ή απλά πάσχει.

Περισσότερα άρθρα & Συμβουλές: